OVER DE DAS
DAS IN NOOD
MELDINGEN
HULP & INFO
HULP & INFO
STEUN DAS & BOOM

Hulpbehoevende dassen


Direct hulp voor een gewonde das:

0900-0245
Bel de plaatselijke dierenambulance voor hulp ter plaatse. Je kunt gebruik maken van het landelijk alarmnummer voor hulp door dierenambulances.

0648-279968
Je kunt contact opnemen met de landelijk opererende gespecialiseerde Dierenambulance van de Dassenwerkgroep Brabant, 24 u/d dag, 7 d/w bereikbaar.

0900-8844
Je kunt ook de politie bellen. Zij kunnen je verwijzen naar de plaatselijk hulpdienst (een dierenambulance of bijvoorbeeld een jachtopzichter).

024 - 684 22 94
Das&Boom kan je behulpzaam zijn bij het organiseren van hulp ter plaatse, wanneer bovenstaande mogelijkheden niets opleveren. Buiten kantooruren kun je een via een antwoordapparaat een boodschap inspreken voor de stichting Das&Boom. Je wordt dan teruggebeld door de dienstdoende medewerker van Das&Boom.

Al 30 jaar helpt Das&Boom dassen in nood. Verkeersslachttoffers, verweesde jonge dassen en verzwakte dieren kunnen rekenen op de hulp van Das&Boom. De allereerste hulp ter plaatse ligt tegenwoordig bij de plaatselijke dierenhulporganisaties, zoals dierenambulances. Das&Boom verzorgt daarna de opvang en revalidatie van gewonde dieren en brengt jonge dassen groot. Deze dieren worden daarna op zorgvuldig uitgekozen locaties uitgezet, vaak via uitzetrennen.

Wanneer heeft een das hulp nodig?

Wanneer een das gewond op straat ligt, is er meestal weinig twijfel mogelijk over de hulpbehoevendheid van het dier. Anders is het wanneer een das op ongebruikelijke tijdstippen (overdag) en/of op ongebruikelijke plaatsen wordt gesignaleerd. Het is verstandig bij mogelijk hulpbehoevende dassen eerst contact op te nemen met een deskundige, voordat je ingrijpt.

Dassen struinen 's nachts regelmatig in de bebouwde kom. Dan is het lekker rustig en kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Meestal zijn ze tegen zonsopgang weer verdwenen. Wanneer zo'n dier echter 's nachts verstoord wordt, kan de das zich in paniek ergens verstoppen en durft hij misschien niet meer vóór het daglicht tevoorschijn te komen. Zo'n das kan overdag door mensen worden aangetroffen in een schuurtje of onder het konijnenhok. In dergelijke gevallen is het verstandig de das zoveel mogelijk rust te gunnen, zodat hij 's avonds in het donker zelf weer kan vertrekken.

Met name zwakke, jonge of juist oude (verstoten) dassen kunnen ook op ongebruikelijk plekken worden aangetroffen, al dan niet bij daglicht. Deze dieren zullen zich vaak moeizaam voortbewegen of helemaal niet meer mobiel zijn. Deze dieren hebben wel hulp nodig. Ook jonge, al dan niet moederloze dassen kunnen op de vreemdste plaatsen opduiken. Dan is het erg afhankelijk van de vindplek, het tijdstip, het seizoen en de conditie van het dier, of het gaat om een spoedgeval (onderkoeld uitgedroogd jong dasje) of juist om een eigenwijs jong dier, dat zelf zijn moeder terug kan vinden en dus met rust gelaten moet worden.

Je kunt Das&Boom bellen om je te helpen inschatten of een das hulpbehoevend is.

Wees voorzichtig met een gewonde das. Een das is niet gevaarlijk, valt u niet aan, maar bijt wel stevig van zich af bij ongewenste intimiteiten. Dassen zijn vriendelijke, schuchtere dieren, die zich bij eventuele confrontaties met mensen snel uit de voeten maken. Wanneer een das gezond is, zal het dier je al lang geroken en/of gehoord hebben, voordat je de kans krijgt het dier te zien. Wanneer je een das wèl dicht kan benaderen, is het dier waarschijnlijk ernstig gewond of verzwakt. Raak zo'n das niet aan. Een ogenschijnlijk levenloos dier kan bij aanraking razendsnel reageren en van zich af bijten. Dassen hebben zeer sterke kaken, een dassenbeet kan ernstige verwondingen veroorzaken.


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD