OVER DE DAS
DAS IN NOOD
MELDINGEN
HULP & INFO
HULP & INFO
STEUN DAS & BOOM

Jonge dassen


De zorg voor jonge dassen is de taak van de vrouwtjes. Zij nemen de gehele zorg en opvoeding van de kleine dasjes voor hun rekening. Dassen kunnen het hele jaar door paren, maar doen het bij voorkeur in de zomer. Het gaat gepaard met gegrom en geblaf, kan erg lang duren en wordt soms meerdere malen herhaald. Na de bevruchting stopt de celdeling na een paar maal en nestelen de vruchtjes zich pas in december in de baarmoederwand. Zes tot acht weken later worden de jongen geboren, meestal rond februari. Deze uitgetelde dracht voorkomt dat dassen geboren worden op tijdstippen met weinig voedselaanbod.

Drachtige wijfjes richten een speciale kraamkamer in, bekleed met zacht en droog plantaardig materiaal. Hierin worden meestal twee of drie, hooguit vijf jonge geboren.
De jonge dasjes zijn slechts tien centimeter lang en nog dun behaard met een donzig wit pelsje. Na een maand gaan hun oogjes open en is hun vacht helemaal op kleur. Na een week of acht nemen ze voor het eerst een kijkje boven de grond, gewoonlijk onder begeleiding van moeder. Na drie maanden klauteren ze al behendig in boomstronken en rennen ze rond een speelboom in de nabijheid van de burcht. Ook beginnen ze zelf te wroeten in de bodem opzoek naar kevertjes en larven. Nog iets later gaan de jongen met moeder mee op expeditie. Ze leert haar jongen over het landschap en de voedselbronnen.

Begin juli gaan de jonge dassen voor het eerst zonder ouderlijk toezicht op pad. Wanneer er onvoldoende voedsel te vinden is kan het wijfje tot in augustus doorgaan met zogen. Tegen de herfst zijn de jonge dassen zelfstandig en sommigen verlaten hun geboorteplek. Zeker als er weinig voedsel beschikbaar is zette de ouders hun jongen aan te vertrekken. Vaak blijven de jongen bij de ouders overwinteren alvorens hun eigen weg te gaan.realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD